Wartości odżywcze w 100 ml gotowego mleka: tłuszcz 3,4 g (w tym 1,4 g kwasy tłuszczowe nasycone, 1,3 g kwasy tłuszczowe jednonienasycone i 0,7 g kwasy tłuszczowe wielonienasycone , w tym: 532 mg kwas linolowy (LA), 50,6 mg kwas alfa-linolenowy, 16,5 mg kwas arachidonowy, 16,5 mg DHA (kwas dokozaheksaenowy), w tym 3,6 mg EPA (kwas eikozapentaenowy)) 7,4 mg węglowodany (w tym 7,3 mg cukry, 7,01 g laktoza), 0,6 g błonnik (w tym 0,48 g galaktooligosacharydy, 0,08 g fruktooligosacharydy), 1,3 g białko, 2,1 mg L-karnityna, 58 µg wit. A, 1,7 µg wit. D, 1,1 mg wit. E, 3,3 µg wit. K, 9,2 mg wit. C, 0,05 mg tiamina, 0,13 mg ryboflawina, 0,45 mg niacyna, 0,05 mg wit. B6, 8 µg kwas foliowy, 0,18 µg wit. B12, 1,8 µg biotyna, 0,57 mg kwas pantotenowy, 31 mg sód, 68 mg potas, 50 mg chlorek, 48 mg wapń, 34 mg fosfor, 5 mg magnez, 0,53 mg żelazo, 0,55 mg cynk, 0,055 mg miedź, 0,003 mg mangan, 0,006 mg fluorek, 3,3 µg selen, 12 µg jod, 6,2 mg inozytol, 22 mg cholina, 2,3 mg nukleotydy, 5,2 mg tauryna; wartość energetyczna: 275 kJ (66 kcal).
Komentarze [0]