100 ml gotowego do spożycia mleka zawiera: 3,2 g tłuszcz (w tym: 1 g kwasy tłuszczowe nasycone, 1,6 g kwasy tłuszczowe jednonienasycone, 0,5 g kwasy tłuszczowe wielonienasycone, w tym: 437 mg kwas linolowy (LA), 52,4 mg kwas alfa-linolenowy (ALA), 1,2 mg kwas arachidonowy (ARA), 17 mg kwas dokozaheksaenowy (DHA), 3,6 g kwas eikozapentaenowy (EPA)), 8,3 g węglowodany (w tym: 6,5 g cukry, 6,3 g laktoza), 0,3 g błonnik (w tym: 0,24 g galaktooligosacharydy, 0,04 g fruktooligosacharydy), 1,4 gbiałko; 59 µg wit. A, 1,7 µg wit. D, 1,3 mg wit E, 4,3 µg wit. K, 9,5 mg wit. C, 0,12 mg tiamina, 0,14 mg ryboflawina, 0,47 mg niacyna, 0,057 wit. B6, 7,5 µg kwas foliowy, 0,19 µg wit. B12, 1,9 µg biotyna, 0,51 mg kwas pantotenow, 23 mg sód, 72 mg potas, 52 mg chlorek, 69 mg wapń, 50 mg fosfor, 6,8 mg magnez, 1 mg żelazo, 0,52 mg cynk, 0,055 mg miedź, 0,011 mg mangan, 0,01 mg fluorek, 3,1 µg selen, 13 µg jod; 0,1 g pozostałe GOS; wartość energetyczna: 285 kJ/68 kcal.
Komentarze [0]