Wartość odżywcza 100 ml gotowego do spożycia mleka: 3,4 g tłuszcz (w tym 1,1 g kwasy tłuszczowe nasycone, 1,7 g kwasy tłuszczowe jednonienasycone, 0,6 g kwasy tłuszczowe wielonienasycone, 455 mg kwas linolowy (LA), 54,5 mg kwas a-linolenowy (ALA), 16,5 mg kwas arachidonowy (ARA), 16,5 m kwas dokozaheksaenowy (DHA), 3,6 mg kwas eikozapentaenowy (EPA)), 7,3 g węglowodany (w tym 7,2 g cukry, 7 g laktoza), 0,6 g błonnik (w tym: 0,48 g GOS, 0,08 g FOS) 1,3 g białko, 2,1 mg L-karnityna, 58 µg wit. A, 1,45 µg wit. D, 1,4 mg wit. E, 5,1 µg wit. K, 9,2 mg wit. C, 0,06 mg tiamina, 0,13 mg ryboflawina, 0,43 mg niacyna, 0,047 mg wit. B6, 7,4 µg kwas foliowy, 0,16 µg wit. B12, 1,7 µg biotyna, 0,53 mg kwas pantotenowy, 21,6 mg sód, 71 mg potas : 71 mg, 52 mg chlorek, 62 mg wapń, 42 mg fosfor, 5,4 mg magnez, 0,53 mg żelazo, 0,48 mg cynk, 0,052 mg miedź, 0,003 mg mangan, 0,006 mg fluorek, 3 µg selen, 13 µg jod, 7,2 mg inozytol: 21 mg cholina, 0,2 mg galaktooligosacharydy, 0,2 mg fruktooligosacharydy; wartość energetyczna : 276/66 kJ/kcal.
Komentarze [0]