Wartość odżywcza 100 ml gotowego do spożycia mleka: 3,2 g tłuszcz (w tym 1 g kwasy tłuszczowe nasycone, 1,6 g kwasy tłuszczowe jednonienasycone, 0,5 g kwasy tłuszczowe wielonienasycone) 8,2 g węglowodany (w tym 8,1 g) 0,6 g błonnik, 1,4 g białko, 0,06 g sól, 60 µg wit. A, 1,7 µg wit. D, 1,3 mg wit. E, 5,4 µg wit. K, 8,8 mg wit. C, 0,07 mg tiamina, 0,13 mg, ryboflawina, 0,46 mg niacyna, 0,05 mg wit. B6, 7,8 µg kwas foliowy, 0,16 µg wit. B12, 1,8 µg biotyna, 0,56 mg Kwas pantotenowy, 77 mg potas, 55 mg chlorek, 72 mg wapń, 50 mg fosfor, 7,1 mg magnez, 1 mg żelazo, 0,5 mg cynk, 0,054 mg miedź, 0,005 mg mangan, 0,006 mg fluorek, 3,1 µg selen, 13 µg, jod, 0,2 g, 0,8 g GOS/FOS (9:1), 435 mg kwas linolowy (LA), 52,3 mg kwas a-linolenowy (ALA); wartość energetyczna: 285 kJ (68 kcal).
Komentarze [0]