Wartości odżywcze 100 ml gotowego mleka: wartość energetyczna 285 kJ/68 kcal, 3,2 g tłuszczy, w tym: 1 g kwasy tłuszczowe nasycone, 1,6 g kwasy tłuszczowe jednonienasycone, 0,5 g kwasy tłuszczowe wielonienasycone, 435 mg kwasu linolowgo, 52,3 mg kwasu a-linolenowego, 8,8 mg kwasu arachidonowego, 17 mg kwasu DHA, 8,2 g węglowodanów, w tym: 8,1 g cukry, 7,8 laktozy;0,6 g błonnika, 1,4 g białka, 59 µg wit. A, 1,7 µg wit. D, 1,5 mg wit. E, 5,8 µg wit. K, 9,3 mg wit. C, 0,1 µg tiaminy, 0,14 mg ryboflawiny, 0,46 mg niacyny, 0,056 mg wit. B6, 8,2 µg kwasu foliowego, 0,18 µg wit. B12, 1,8 µg biotyny, 0,5 mg kwas pantotenowego, 23,6 mg sodu, 84 mg potasu, 54 mg chlorku, 73 mg wapnia, 50 mg fosforu, 6,8 mg magnezu, 1 mg żelaza, 0,5 mg cynku, 13 µg jodu, 15 mg choliny, 6,6 mg inozytolu, 0,2 g GOS.
Komentarze [0]