100 ml gotowego do spożycia mleka zawiera: 3,4 g tłuszczy, w tym 1,5 g kwasów tłuszczowych nasyconych, 1,3 g kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, 0,6 g kwasów tłuszczowych wielonienasyconych, 448 mg kwasu linolowego (LA), 55 mg kµwasu a-linolenowego (ALA), 17 mg kwasu arachidonowego (AA), 3,7 mg kwasu eikozapentaenowego (EPA), 7,6 g węglowodanów, w tym 1,2 g cukru, <0,007 g laktozy, 1,3 g białka, 2,1 mg L-karnityny, 58 µg wit. A, 1,4 µg wit. D, 1,2 mg wit. E, 4,4 µg wit. K, 9,3 mg wit. C, 0,07 mg tiaminy, 0,14 mg ryboflawiny, 0,43 mg niacyny, 0,046 mg wit. B6, 8,3 µg kwasu foliowego, 0,17 µg wit. B12, 1,6 µg biotyny, 0,53 mg kwasu pantotenowego, 22,1 mg sodu, 80 mg potasu, 51 mg chlorku, 68 mg wapnia, 49 mg fosforu, 5,6 mg magnezu, 0,71 mg żelaza, 0,48 mg cynku, 0,052 mg miedzi, 0,01 mg manganu, Ł0,006 mg fluorku, 3 µg selenu, 13 µg jodu, 5,4 mg tauryny, 22 mg choliny, 2,3 mg nukleotydów, 7,3 mg inozytolu. Wartość energetyczna: 276 kJ/66 kcal.
Komentarze [0]