100 ml gotowego do spożycia mleka zawiera: 3,4 g tłuszczy, w tym: 1,1 g kwasów tłuszczowych nasyconych, 1,7 g kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, 0,6 g kwasów tłuszczowych wielonienasyconych; 452 g kwasu linolowego, 54,3 mg ALA, 16,6 mg kwasu arachidonowego, 7,4 mg kwasu eikozapentaenowy, 7,4 g węglowodanów w tym: 7,2 g cukrów; 6,9 g laktozy, 0,6 g błonnika w tym oligosacharydy: 0,48 g GOS, 0,08 g FOS, 0,03 g 2´-FL (2'-fukozylolaktoza), 1,3 g białka, 1,4 mg L-karnityny,58 µg wit. A, 1,45 µg wit. D,1,2 mg wit. E, 4,2 µg wit. K, 9,9 mg wit. C, 0,06 mg tiaminy, 0,15 mg ryboflawiny, 0,43 mg niacyny, 0,047 mg wit. B6, 8,1 µg kwasu foliowego, 0,13 µg titaminy, 1,8 µg biotyny, 0,5 mg kwasu pantotenowego, 21,8 mg sodu, 77 mg potasu, 56 mg chlorku, 56 mg wapnia 39 mg fosforu, 6,6 mg magnezu, 0,53 mg żelaza, 0,49 mg cynku, 0,052 mg miedzi, 0,004 mg manganu, 0,006 mg fluorku, 2,5 µg selenu, 13 µg jodu, 23 mg choliny, 2,3 mg nukleotydów, 6,3 mg inozytolu, 0,2 mg GOS.
Komentarze [0]