100 ml gotowego do spożycia mleka zawiera: 3,5 g tłuszczy, w tym: 1,1 g kwasy tłuszczowe nasycone, 1,7 g kwasy tłuszczowe jednonienasycone, 0,6 g kwasy tłuszczowe wielonienasycone; 466 g kwas linolowego, 55,9 mg ALA, 17 mg kwasu arachidonowego, 17 mg kwasu DHA, 3,7 mg kwasu eikozapentaenowy, 7,6 g węglowodanów w tym: 7,4 g cukry; 7,1 g laktozy, 0,6 g błonnika w tym oligosacharydy: 0,48 g GOS, 0,08 g FOS, 0,03 g 2´-FL (2'-fukozylolaktoza), 1,3 g białka, 1,4 mg L-karnityny,58 µg wit. A, 1,45 µg wit. D,1,2 mg wit. E, 4,2 µg wit. K, 9,9 mg wit. C, 0,06 mg tiaminy, 0,15 mg ryboflawiny, 0,43 mg niacyny, 0,047 mg wit. B6, 8,1 µg kwasu foliowego, 0,13 µg titaminy, 1,8 µg biotyny, 0,5 mg kwasu pantotenowego, 22,5 mg sodu, 79 mg potasu, 58 mg chlorku, 57 mg wapnia, 40 mg fosforu, 6,8 mg magnezu, 0,54 mg żelaza, 0,5 mg cynku, 0,054 mg miedzi, 0,004 mg manganu, 0,006 mg fluorku, 2,6 µg selenu, 13 µg jodu, 24 mg choliny, 2,4 mg nukleotydów, 6,5 mg inozytolu, 0,2 mg GOS.
Komentarze [0]