100 ml gotowego do spożycia mleka zawiera: 3,4 g tłuszczy, w tym: 1,7 g kwasy tłuszczowe nasycone, 1,1 g kwasy tłuszczowe jednonienasycone, 0,6 g kwasy tłuszczowe wielonienasycone; 448 g kwasu linolowego, 54,9 mg ALA, 16,5 mg kwasu arachidonowego, 3,5 mg kwasu eikozapentaenowy, 7,3 g węglowodanów w tym: 7,2 g cukry; 7 g laktozy, 0,7 g błonnika w tym oligosacharydy: 0,48 g GOS, 0,08 g FOS, 0,03 g 2´-FL (2'-fukozylolaktoza), 1,3 g białka, 1,4 mg L-karnityny,58 µg wit. A, 1,45 µg wit. D,1,2 mg wit. E, 4,2 µg wit. K, 9,9 mg wit. C, 0,06 mg tiaminy, 0,15 mg ryboflawiny, 0,43 mg niacyny, 0,047 mg wit. B6, 8,1 µg kwasu foliowego, 0,13 µg titaminy, 1,8 µg biotyny, 0,5 mg kwasu pantotenowego, 22,5 mg sodu, 79 mg potasu, 58 mg chlorku, 57 mg wapnia, 40 mg fosforu, 6,8 mg magnezu, 0,54 mg żelaza, 0,5 mg cynku, 0,054 mg miedzi, 0,004 mg manganu, 0,006 mg fluorku, 3 µg selenu, 13 µg jodu, 22 mg choliny, 2,3 mg nukleotydów, 7,3 mg inozytolu, 0,2 mg GOS. Wartość energetyczna: 276 kJ (66 kcal).
Komentarze [0]