100 ml gotowego do spożycia mleka zawiera: 3,2 g tłuszczy, w tym: 1,6 g kwasy tłuszczowe nasycone, 1,1 g kwasy tłuszczowe jednonienasycone, 0,5 g kwasy tłuszczowe wielonienasycone; 425 g kwasu linolowego, 52,2 mg ALA, 8,9 mg kwasu arachidonowego, 17 mg kwasu DHA, 3,6 mg kwasu eikozapentaenowy, 8,1 g węglowodanów w tym: 8 g cukry; 7,8 g laktozy, 0,6 g błonnika w tym oligosacharydy: 0,48 g GOS, 0,08 g FOS, 0,05 g 2´-FL (2'-fukozylolaktoza), 1,4 g białka, 60 µg wit. A, 1,7 µg wit. D, 0,93 mg wit. E, 4,6 µg wit. K, 8,9 mg wit. C, 0,05 mg tiaminy, 0,14 mg ryboflawiny, 0,46 mg niacyny, 0,048 mg wit. B6, 8,1 µg kwasu foliowego, 0,13 µg titaminy, 1,9 µg biotyny, 0,48 mg kwasu pantotenowego, 23 mg sodu, 78 mg potasu, 54 mg chlorku, 72 mg wapnia, 50 mg fosforu, 7,1 mg magnezu, 1 mg żelaza, 0,5 mg cynku, 0,054 mg miedzi, 0,005 mg manganu, 0,006 mg fluorku, 3 µg selenu, 13 µg jodu, 14 mg choliny, 2,4 mg nukleotydów, 0,2 mg GOS.
Komentarze [0]