Osoby, które spożywają dużo ryb, mają zdrowsze serce. Do niedawna stanowiło to dla naukowców nie lada zagadkę, lecz udało im się znaleźć wyjaśnienie: to kwasy tłuszczowe omega-3 zawarte w tłuszczu rybim ochraniają nasz układ sercowo-naczyniowy i zapobiegają zatykaniu się tętnic.
Kwasy omega-3 zmniejszają ryzyko choroby niedokrwiennej serca, dlatego naukowcy zalecają częste spożywanie tłustych ryb morskich (np. łosoś, makrela, sardynka), bo zawierają ich niemało. Twierdzą, że dzięki wzbogaceniu diety w kwasy omega-3, które chronią nasze tętnice, w przyszłości będzie o wiele mniej chorób sercowo-naczyniowych, zawałów. Związki te mogą pomóc w łagodzeniu dolegliwości towarzyszących depresji, zapewniają lepszą i dłuższą sprawność mózgu (osoby po 63. roku życia, które spożywają dużo kwasów są o 40% mniej na nią narażone) oraz zapobiegać nowotworom. Przeprowadzone badania w Finlandii i USA wykazały, że u osób z wysokim poziomem dwóch odmian omega-3 (EPA DHA) we krwi ryzyko śmierci z powodu zawału serca jest niższe o 50-65% w porównaniu z ludźmi, którym brakuje tych kwasów. Omega-3 zapewniają bowiem prawidłowy rytm serca. Zapobiegają nagłym, nieregularnym skurczom mięśnia sercowego, które w przypadku zawału są zagrożeniem dla życia. Kwasy omega-3 mają również działanie antyagregacyjne, czyli zapobiegają tworzeniu się zatorów. Jednocześnie obniżają ciśnienie krwi, eliminują procesy zapalne w tętnicach i nie dopuszczają do ich stwardnienia, a w konsekwencji - do miażdżycy. Podnoszą poziom dobrego cholesterolu (HDL), a eliminują zły (LDL). Kwasy te mają korzystny wpływ na mózg. Poprawiają jego ukrwienie i usprawniają przepływ bodźców nerwowych. Wpływają korzystnie na rozwój płodu, zapobiegają przedwczesnym porodom, warunkują odpowiednią wagę noworodków. Dostarczane do organizmu noworodka wraz z mlekiem matki wpływają korzystnie na rozwój dziecka i jego inteligencję. Osoby, które jedzą dużo ryb, w starszym wieku mają sprawniejszy mózg i rzadziej zapadają na chorobę Alzheimera. Uważa się także, że rybi tłuszcz zwiększa uwalnianie serotoniny, co prowadzi do poprawy nastroju i działa antydepresyjnie. Wyniki badań laboratoryjnych wykazały, że omega-3 hamują wzrost komórek nowotworowych. Wiele wskazuje również na to, że kobiety spożywające dużo ryb, są mniej narażone na raka piersi, okrężnicy oraz macicy. Uważa się też, że dieta bogata w kwasy omega-3 łagodzi bóle i sztywność stawów towarzyszące chorobie reumatycznej. Zmniejsza też ryzyko zachorowania na cukrzycę i otyłość.
Komentarze [0]