Wspomaga utrzymanie prawidłowej mikroflory jelitowej. Wspiera prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Wpływa na uzupełnienie prawidłowej mikroflory jelitowej w trakcie i po stosowaniu antybiotyków. Wpływa pozytywnie na utrzymanie odporności organizmu. Wspomaga procesy trawienne. W prawidłowym układzie pokarmowym człowieka bytuje od około 1012 do 1014 drobnoustrojów na gram stolca, ilość ta przekracza 10 razy liczbę komórek całego organizmu. Są one niezbędne do odpowiedniego funkcjonowania przewodu pokarmowego - drugiego, co do wielkości układu w organizmie człowieka. Pożyteczne bakterie zasiedlają przewód pokarmowy człowieka, przyczyniając się do jego optymalnego działania. Preparat należy do grupy suplementów diety nowej generacji - synbiotyków, składających się z probiotyku oraz prebiotyku. Zawiera profesjonalnie dobrany probiotyczny szczep bakterii kwasu mlekowego L. casei oraz prebiotyk - inulinę, która odpowiada za utrzymanie sprzyjającego dla nich środowiska. Preparat dba o prawidłowy stan flory bakteryjnej uzupełniając ją o pożyteczne bakterie, zwłaszcza w trakcie i po przyjmowaniu antybiotyków oraz chroniąc przed namnażaniem niepożądanych drobnoustrojów. Zastosowanie probiotyku z prebiotykiem - inuliną wpływa na liczebność szczepów przyjaznych bakterii zawartych w preparacie, co sprzyja efektywniejszemu uzupełnieniu i utrzymaniu prawidłowej mikroflory bakteryjnej człowieka. Przyjazne organizmowi człowieka bakterie kwasu mlekowego należą do najlepiej poznanych w zakresie regulacji pracy przewodu pokarmowego. Od ich obecności w układzie pokarmowym zależy jego prawidłowe funkcjonowanie. Pożyteczne L. casei posiadają zdolność kolonizowania przewodu pokarmowego, co oznacza, że po przedostaniu się do organizmu zaczynają rozmnażać się w jego ekosystemie. Konkurują z negatywnie działającymi na organizm drobnoustrojami o receptory nabłonka jelitowego, blokując w ten sposób możliwości przylegania i rozwoju niekorzystnych bakterii. L. casei wykazują pozytywny wpływ na kondycję immunologiczną organizmu, odgrywają istotną rolę wspomagającą namnażanie się korzystnych drobnoustrojów. Z pożytkiem dla człowieka rywalizują z nieprzyjaznymi mikroorganizmami o substancje odżywcze i dzięki temu mają wpływ na zmniejszenie ich liczebności, np. gatunek Lactobacilli wykorzystuje laktozę, podobnie jak inne drobnoustroje niekorzystne dla człowieka, przez co hamuje ich rozwój. L. casei mogą również wspomagać trawienie, skutecznie przyczyniają się do uzupełnienia prawidłowej mikroflory po zastosowaniu antybiotyków, które negatywnie wpływają na środowisko przewodu pokarmowego. L. casei chronią przewód pokarmowy przed niekorzystnymi jakościowymi i ilościowymi zmianami, które mogą zachodzić w jego obrębie. Szczep ten po spożyciu w odpowiedniej ilości, wywiera korzystne działanie na organizm człowieka, wynikające przede wszystkim ze skutecznej odbudowy oraz utrzymywania prawidłowej mikroflory przewodu pokarmowego. L. casei zawarte w preparacie wykazują wysoką odporność na działanie kwasów żołądkowych. Inulina jest prebiotykiem, korzystnie wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego człowieka, ponieważ jest naturalnym czynnikiem wzrostu i rozwoju pożytecznej mikroflory. Inulina stwarza dogodne, odżywcze środowisko dla rozwoju przyjaznych mikroorganizmów, hamując jednocześnie wzrost niekorzystnych, gnilnych drobnoustrojów. Pobudza perystaltykę jelit, wpływa na prawidłową resorpcję wody w przewodzie pokarmowym. Inulina zawarta w preparacie przyczynia się do efektywniejszego działania przyjaznych szczepów bakterii, ponieważ stymuluje korzystne zmiany składu mikroflory przewodu pokarmowego.
Komentarze [0]