Środek żywieniowy przeznaczony jest do postępowania dietetycznego w: zaburzeniach czynności jelit (np. zespół jelita drażliwego), w przewlekłych zaparciach, wzdęciach i bólach brzucha, biegunkach, dyspepsji, chorobach zapalnych błony śluzowej jelit (m.in. wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego oraz chorobie Leśniowskiego i Crohna), w tym po radioterapii i chemioterapii, zakażeniach jelit i zaburzeniach flory jelitowej (np. po antybiotykoterapii), niedoborach pokarmowych (przy niedostatecznej podaży błonnika, w diecie ubogoresztkowej).
Zaleca się przyjmowanie 1 kaps. białej + 1 kaps. niebieskiej jednorazowo, bezpośrednio przed lub po posiłku. Rekomenduje się jednak, by dawkę wyznaczył lekarz. Środek żywieniowy należy przyjmować w całości, popijając wodą (bez rozgryzania i wysypywania zawartości). Przyjmowanie dorośli i dzieci powyżej 7 rż.: doustnie 1 kaps. biała i 1 kaps. niebieska raz/dobę, rano lub wieczorem.
Uczulenie na którykolwiek ze składników środka żywieniowego; nie stosować u dorosłych i dzieci z zaburzeniami przełykania; środek żywieniowy nie jest przeznaczony do uzupełniania diety u osób zdrowych; nie stosować w okresie ciąży i karmienia piersią; środek żywieniowy nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego. Środek żywieniowy przeznaczony jest do stosowania u osób dorosłych i dzieci powyżej 7 rż. Nie stosować przy uczuleniu na którykolwiek składnik środka żywieniowego.
30 kaps. białych (DRcaps® - objęte patentem kaps. opóźnionego uwalniania) i 30 kaps. niebieskich. Łącznie 60 kaps. Technologia ta pozwala dostarczyć substancję odżywczą do jelita grubego (okrężnicy). Kwas masłowy, uwalniany z maślanu wapnia, jest krótkołańcuchowym kwasem tłuszczowym zwykle otrzymywanym z fermentacji węglowodanów w okrężnicy, a wytwarzany jest przez mikroflorę jelitowa. Kwas masłowy należy do grupy krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (SCFA) i stanowi podstawowy materiał energetyczny dla nabłonka jelitowego. Kwas masłowy, inaczej maślan, wytwarzany jest przez bakterie jelitowe i pełni funkcje ochronne wobec przewodu pokarmowego takie jak zapobieganie przedostawaniu się bakterii i toksyn do organizmu człowieka z treści jelitowej, obniżenie możliwości wystąpienia alergii i stanów zapalnych. Kwas masłowy poprawia też wrażliwość insulinową oraz może być stosowany w profilaktyce nowotworów jelita grubego. L-glutamina, L-tryptofan oraz wit. D3 dodatkowo wykazują właściwości wzmacniające odporność organizmu oraz przeciwdziałające stanom zapalnym jelit.
Środek żywieniowy to 60 kaps., w tym 30 kaps. białych dojelitowych zawierających 500 mg maślanu wapnia, co odpowiada 410 mg kwasu masłowego oraz 30 kaps. niebieskich zawierających: 100 mg L-glutaminy,150 mg L-tryptofanu oraz 2000 j.m. wit. D3. Kaps. biała: tłuszcz, w tym 0,01 g kwasy tłuszczowe nasycone, 0,13 g węglowodanów, w tym 0,01 g cukry, 0,5 g białka, 0,41 g soli. Kaps. niebieska: tłuszcz, w tym 0 g kwasów tłuszczowych nasyconych, 0,23 g węglowodanów, w tym 0 g cukry, 0 g białka, 0,48 mg soli. Nie zawiera oleju palmowego oraz dwutlenku tytanu. Bez glutenu i bez laktozy.
Ładowanie komentarzy nie powiodło się. Spróbuj ponownie za chwilę.
Nasza strona używa plików cookies, czyli ciasteczek.
Do czego są one potrzebne mogą dowiedzieć się Państwo tutaj Korzystając ze strony, wyrażają Państwo zgodę na używanie ciasteczek (cookies). Ustawienia dotyczące przechowywania ciasteczek można zmienić w swojej przeglądarce.
OŚWIADCZENIE
Wejście do serwisu dla lekarzy i farmaceutów wymaga
potwierdzenia oświadczenia widocznego na stronie. Jeśli nie spełniasz wymienionych
warunków, kliknij przycisk Pomiń.
LekSeek Polska Spółka z o. o. Sp.k. oświadcza, że udostępniany ze strony: receptuariusz.pl
program informatyczny do wystawiania recept jest tylko narzędziem pomocniczym ułatwiającym
sporządzenie recepty, a zastosowanie konkretnego leku w określonej dawce jest w każdym wypadku
elementem indywidualnej terapii, której postać jest wynikiem medycznego rozpoznania stanu zdrowia
danego pacjenta dokonanego przez lekarza medycyny i na jego wyłączną odpowiedzialność zarówno pod
względem medycznym, jak i formalnej zgodności wystawianej recepty z właściwymi przepisami i
wymaganiami instytucji publicznoprawnych zajmujących się organizacją, regulacją i finansowaniem rynku usług medycznych.
Komentarze [0]