100 ml mleka gotowego do spożycia (12,3 g proszku + 90 ml wody) zawiera: 3,6 g tłuszcz, w tym 1,5 g kwasy nasycone, 1,6 g kwasy jednonienasycone, 0,5 g kwasy wielonienasycone, w tym 60 mg kwas alfa-linolenowy (Omega-3), 13,2 mg kwas dokozaheksaenowy (DHA), 13,2 mg kwas arachidonowy (ARA), 400 mg kwas linolowy (Omega-6), 7 g węglowodany, w tym 7 g cukry, w tym 6,9 g laktoza, 0,3 g błonnik, w tym0,3 g galaktooligosacharydy, 1,3 g białko, w tym 1,3 mg L-karnityna, 20 mg sód, 70 mg potas, 58 mg chlorek, 67 mg wapń, 38 mg fosfor, 5,2 mg magnez, 0,50 mg żelazo, 0,50 mg cynk, 0,053 mg miedź, 0,0050 mg mangan, <0,010 mg fluorek, 3 µg selen, 13 µg jod, 54 µg wit. A 54, 1,5 µg wit. D, 0,66 mg wit. E, 5,1 µg wit. K, 8,9 mg wit. C, 0,050 mg tiamina (wit. B1), 0,14 mg ryboflawina (wit. B2), 0,34 mg niacyna, 0,029 mg wit. B6, 10 µg kwas foliowy, 10 µg wit. B12, 15 µg biotyna, 0,34 mg kwas pantotenowy, 25 mg cholina, 4,2 mg inozytol.
Komentarze [0]