Suplement diety wspomaga: utrzymanie prawidłowego poziomu glukozy we krwi (ekstrakt z liści morwy białej oraz kwas gymnemowy zawarty w ekstrakcie z liści z gurmaru, chrom), prawidłowe funkcjonowanie komórek trzustki (kwas gymnemowy zawarty w ekstrakcie z liści gurmaru), prawidłową gospodarkę węglowodanową poprzez utrzymanie odpowiedniego poziomu insuliny we krwi (chrom, wit. E oraz wit. z grupy B). Suplement przeznaczony dla osób pragnących utrzymać prawidłową gospodarkę węglowodanową. Zawarte w preparacie substancje czynne w sposób wielokierunkowy wspomagają prawidłowe funkcjonowanie organizmu w zakresie utrzymania prawidłowego poziomu glukozy. Ekstrakt z liści gurmaru oraz z liści morwy białej zawiera substancje hamujące działanie enzymów odpowiedzialnych za rozkład węglowodanów w organizmie, co wpływa na ograniczenie wchłaniania glukozy i uzyskanie niższego poziomu cukru we krwi. Dodatkowo kwas gymnemowy zawarty w ekstrakcie z liści gurmaru wspomaga funkcjonowanie komórek beta wysepek Langerhansa trzustki, które są odpowiedzialne za syntezę insuliny regulującej poziom cukru w organizmie. Chrom oraz wit. z grupy B wspomagają przemiany węglowodanów, a wit. E przyczynia się do ochrony składników komórki przed stresem oksydacyjnym powodującym m.in. procesy zapalne. Reasumując, efektem działania preparatu jest utrzymanie korzystnego poziomu insuliny oraz glukozy we krwi, co ma znaczenie w przypadku hiperglikemii. Ekstrakt z liści morwy białej - substancje zawarte w liściach morwy białej ograniczają działanie tzw. glikozydaz, enzymów odpowiedzialnych za trawienie węglowodanów w jelicie cienkim. Wpływ na aktywność glikozydaz wiąże się bezpośrednio z oddziaływaniem na absorpcję glukozy do krwi i w związku z tym utrzymaniem jej korzystnego poziomu we krwi. Dzięki temu część węglowodanów, przechodząc przez jelita, pozostaje niestrawiona i wydalana z organizmu, co w efekcie prowadzi do utrzymania prawidłowego poziomu cukru we krwi, również po posiłkach. Ekstrakt z liści gurmaru - głównym składnikiem ekstraktu z liści gurmaru są kwasy gymnemowe. Wpływają one korzystnie na działanie mechanizmu, który blokuje nadmierne wchłanianie glukozy. Kwasy gymnemowe posiadają taki sam receptor przyłączenia jak glukoza i przyłączając się w jelicie w to samo miejsce, wpływają na ograniczenie nadmiernego wchłaniania glukozy, która zostaje wydalona z organizmu. Pozostała część wchłoniętej glukozy zostaje wykorzystana przez organizm do wytworzenia potrzebnej energii. Kwasy gymnemowe wspomagają przemiany węglowodanów i wpływają na właściwy poziom glukozy oraz insuliny. Systematyczne przyjmowanie kwasu gymnemowego wspomaga utrzymanie odpowiedniego poziomu cukru we krwi oraz wpływa na prawidłowe funkcjonowanie komórek beta wysepek Langerhansa trzustki odpowiedzialnych za syntezę insuliny. U osób zdrowych ekstrakt z liści gurmaru nie daje efektu obniżenia poziomu glukozy, jednocześnie zapobiegając wzrostowi glukozy w surowicy krwi, co wykorzystuje się stosując go u osób będących na diecie, a mających duże skłonności do spożywania węglowodanów. Wit. E jest silnym neutralizatorem wolnych rodników, które wywołują stres oksydacyjny. Wit. E przyczynia się do ochrony składników komórki przed uszkodzeniem oksydacyjnym. Wit. z grupy B odgrywają znaczącą rolę w prawidłowym podziale komórek. Wit. B6 i B12 przyczyniają się do pozyskiwania energii w procesach metabolicznych. Ponadto wit. B6 wspomaga prawidłowy metabolizm glikogenu, który uczestniczy w przemianach węglowodanów. Kwas foliowy natomiast przyczynia się do prawidłowego metabolizmu homocysteiny, co ma istotne znaczenie dla układu krążenia. Chrom jest ważnym elementem GTF (Glucose Tolerant Factor - czynnika tolerancji glukozy), który kontroluje działanie insuliny i wpływa na normalizację poziomu cukru we krwi. Wspomaga przemianę węglowodanów i odpowiednie wykorzystanie glukozy w komórkach. Czynnik GTF powoduje, że nie wszystkie cząsteczki cukru są wchłaniane przez jelita, a cukier który pozostaje w organizmie jest wykorzystany do wytworzenia potrzebnej energii.
Komentarze [0]