Przed rozpoczęciem wlewu należy doprowadzić do wyrównania zaburzeń gospodarki wodno-elektrolitowej oraz zaburzeń metabolicznych. Ponieważ produkt zawiera ograniczoną ilość elektrolitów, nie zawiera witamin ani pierwiastków śladowych, należy określić każdy z tych dodatków i zapewnić jego suplementację zgodnie z zapotrzebowaniem pacjenta. Przed podaniem należy sprawdzić osmolarność gotowej mieszaniny zawierającej dodane składniki. Szczególną ostrożność należy zachować przy podawaniu produktu pacjentom ze zwiększoną osmolarnością, niewydolnością nerek, niewydolnością serca lub zaburzeniami oddechowymi. Należy ściśle przestrzegać zasad aseptyki podczas zakładania cewnika oraz przy jego obsłudze w trakcie całego wlewu. Na początku każdego wlewu dożylnego konieczny jest specjalny nadzór kliniczny. W normalnych warunkach, szybkość wlewu powinna być stopniowo zwiększana w trakcie pierwszej godziny podawania. Produkt zawiera olej sojowy, który w wyjątkowych przypadkach może wywołać ciężkie reakcje nadwrażliwości. W razie wystąpienia nietypowych objawów lub oznak reakcji alergicznej (takich jak gorączka, dreszcze, wysypka, trudności w oddychaniu) wlew należy natychmiast przerwać. Przed podaniem należy sprawdzić osmolarność gotowej mieszaniny zawierającej dodane składniki. Gotową mieszaniną należy podawać przez żyłę centralną lub obwodową zależnie od jej końcowej osmolarności. Jeżeli końcowa mieszanina jest hipertoniczna, przy podawaniu przez żyłę obwodową może dojść do podrażnienia żył. Jeżeli worek lub spawy są uszkodzone (tj. gdy doszło do zmieszania zawartości komór), lub gdy roztwory aminokwasów i glukozy nie są przezroczyste, produkt nie nadaje się do użycia. Po otwarciu worka zawartość należy zużyć natychmiast i w żadnym razie nie wolno jej przechowywać do kolejnego wlewu. W trakcie leczenia należy monitorować równowagę wodno-elektrolitową, osmolarność surowicy, równowagę kwasowo-zasadową, stężenie glukozy we krwi i czynność wątroby. Należy systematycznie sprawdzać stężenia triglicerydów w surowicy oraz zdolność organizmu do usuwania tłuszczów. Stężenia triglicerydów w surowicy nie powinny podczas wlewu przekraczać 3 mmol/l. Pomiar tych stężeń należy wykonywać nie wcześniej niż po 3 h ciągłego wlewu. W przypadku podejrzenia nieprawidłowości w metabolizmie tłuszczów, zaleca się codzienne wykonywanie pomiaru stężenia triglicerydów w surowicy po 5-6 h bez podawania tłuszczów. U dorosłych, surowica powinna zostać oczyszczona w ciągu poniżej 6 h po zaprzestaniu wlewu emulsji tłuszczowej. Kolejny wlew można rozpocząć dopiero wtedy, gdy stężenie triglicerydów w surowicy wróci do wartości prawidłowych. Niezależnie, konieczne jest wykonanie rutynowych testów klinicznych i badań laboratoryjnych, zwłaszcza w następujących przypadkach: nieprawidłowości metabolizmu aminokwasów; niewydolność wątroby, z uwagi na ryzyko wystąpienia lub pogłębienia zaburzeń neurologicznych związanych z hiperamonemią; niewydolność nerek, zwłaszcza, gdy dojdzie do hiperkaliemii; istnieje ryzyko wystąpienia lub pogłębienia kwasicy metabolicznej i hiperazotemii, jeżeli nie są usuwane zbędne produkty przemiany materii; kwasica metaboliczna (nie zaleca się podawania węglowodanów w kwasicy mleczanowej); cukrzyca: monitorowanie stężeń glukozy, glukozurii, ketonurii i w razie potrzeby odpowiednie dostosowanie dawek insuliny; zaburzenia krzepnięcia; niedokrwistość; hiperlipidemia (z uwagi na zawartość lipidów w emulsji do infuzji). Podczas długotrwałego podawania (kilka tygodni) należy dokładnie kontrolować morfologię krwi i czynniki krzepnięcia krwi. Dawkowanie powinno być dostosowane do wieku, stanu odżywienia i rodzaju schorzenia; w razie konieczności należy podać doustnie lub dojelitowo dodatkową porcję energii lub białka. Przy podawaniu dzieciom w wieku powyżej 2 lat jest ważne, aby użyć worka o pojemności odpowiadającej dawce dobowej. Zawsze konieczna jest dodatkowa podaż witamin i pierwiastków śladowych. Należy stosować produkty pediatryczne.
Komentarze [0]