Suplement diety jest najwyższej jakości, wolnym od laktozy, czystym izolatem białek serwatkowych (WPI), wzbogaconym kompleksem wit. i składników mineralnych, zapewniających prawidłowy przebieg procesów metabolicznych przy zwiększonym wysiłku fizycznym i zwiększonym spożyciu białek. Izolaty białek serwatkowych charakteryzują się najwyższą wartością odżywczą i aktywnością anaboliczną spośród wszystkich białek pokarmowych. Pozyskiwane białka w procesie mikrofiltracji CFM , nie denaturowane, zachowują pełną strukturę i aktywność funkcjonalnych białek serwatkowych - beta laktoglobuliny, alfa laktoalbuminy, immunoglobuliny, albuminy osocza, laktoferyny, laktotransferyny, ceruloplazminy, fosfoglikoproteiny, proteazy i peptonów. Wysoka wartość odżywcza i aktywność anaboliczna sprawiają, że izolowane białka serwatkowe uznano za najwartościowsze źródło białka pokarmowego dla sportowców wyczynowych i osób aktywnych ruchowo. Wysoką wartość odżywczą zawdzięczają najwyższej, możliwej przyswajalności, warunkowanej idealną rozpuszczalnością i korzystnym ciśnieniem osmotycznym nie denaturowanych białek oraz optymalnym proporcjom aminokwasów egzo- i endogennych z wyjątkowo wysokim udziałem aminokwasów rozgałęzionych (BCAA) i glutaminy. Na wysoką aktywność anaboliczną, oprócz wysokiej wartości odżywczej, wpływają cechy metaboliczne całych białek serwatkowych oraz powstających w efekcie ich przemian peptydów i mikropeptydów. Substancje te działają podobnie do peptydowych, anabolicznych czynników wzrostowych. Ułatwiają transport aminokwasów do komórek mięśniowych i stymulują anabolizm. Tworzą barierę antyoksydacyjną. Stabilizują lizosomy i hamują aktywność katabolicznych enzymów lizosomalnych. Suplement diety polecany dla osób o zwiększonym zapotrzebowaniu na białko, dążących do szybkiego rozwoju masy i siły mięśniowej, głownie sportowców wyczynowych i ćwiczących rekreacyjnie.
Komentarze [0]