Produkt przeznaczony jest dla osób dorosłych, w tym osób w wieku 60 lat i starszych, w celu uzupełnienia diety w wit. D i nienasycone kwasy tłuszczowe. Wit. D to jedna z kluczowych wit. dla zdrowia i funkcjonowania organizmu człowieka. Jest potrzebna do budowania i utrzymania odporności. Pomaga także w prawidłowym wchłanianiu wapnia i fosforu oraz w utrzymaniu właściwego poziomu wapnia we krwi, dlatego prawidłowy poziom wit. D jest tak ważny dla zachowania mocnych kości, zębów i mięśni. Olej z czarnuszki zawarty w produkcie jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, jednonienasyconego kwasu oleinowego i wielonienasyconego kwasu linolowego. Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Olej z czarnuszki pomaga również utrzymać prawidłowy poziom glukozy we krwi, ponieważ wpływa na produkcję insuliny, tolerancję glukozy i proliferację komórek beta. Olej pozyskiwany jest z nasion rośliny Nigella sativa, zwanej także czarnym kminkiem lub kalonji. Zarówno olej, jak i nasiona czarnuszki są używane w kuchni, zwłaszcza indyjskiej i bliskowschodniej. Kości to rosnące i stale zmieniające się elementy ciała. Kość w budowie podobna jest do gąbki. Do ok. 30 rż. organizm człowieka wytwarza więcej masy kostnej niż jej traci, ale z wiekiem kości słabną a otwory w wewnętrznej części kości stają się większe i liczniejsze. Dodatkowo organizm osób starszych nie przetwarza wit. D tak wydajnie, jak to ma miejsce u osób młodszych. Ponadto, inne czynniki takie jak brak ruchu, nieodpowiednia dieta, czy palenie papierosów mogą przyczynić się do osłabienia kości. Proces ten może być szczególnie nasilony w okresie menopauzy, kiedy to poziom progesteronu i estrogenu zaczyna spadać, a estrogen działa jako naturalny obrońca wytrzymałych kości. Poza tym, kobiety są do czterech razy bardziej narażone na większą utratę masy kostnej niż mężczyźni. Wit. D pomaga dorosłym zachować mocne kości uczestnicząc we wchłanianiu wapnia i fosforu, a zarówno wapń jak i fosfor to składniki kluczowe dla kości i zębów - w kościach ulegają one uwalnianiu. Wit. D jest też potrzebna, żeby utrzymać odpowiedni poziom wapnia we krwi, ponieważ pod jej wpływem w jelitach dochodzi do zwiększenia syntezy białka wiążącego wapń i zwiększenia jego wchłaniania, czyli wit. D podwójnie przyczynia się do utrzymania zdrowych kości i zębów. Wit. D wpływa też na siłę mięśni, przez co przyczynia się do zachowania właściwej postawy ciała. Pomaga zmniejszyć ryzyko upadku związane z niestabilnością postawy i osłabieniem mięśni. Wit. D wykazuje działanie ogólnoustrojowe i wielokierunkowe, ponieważ działa jak hormon, a każda komórka organizmu człowieka posiada dla niej receptor. Cholekalcyferol wyprodukowany w skórze pod wpływem syntezy słonecznej oraz cholekalcyferol (i ergokalcyferol) wchłonięty w jelicie cienkim z diety oraz suplementów jest transportowany do wątroby, a następnie z wątroby do nerek (jak również do wielu innych tkanek, np. skóry oraz komórek odpornościowych), gdzie dochodzi do powstawania aktywnej formy wit. D. Niestety, wiele czynników może obniżać zdolność pozyskiwania wystarczającej ilości wit. D z syntezy słonecznej. Położenie geograficzne Polski sprawia, że odpowiednia ilość słońca, występuje od czerwca do sierpnia. Jednakże, nawet w tym okresie, tworzenie wit. D może być ograniczone lub całkowicie blokowane przez czynniki takie jak: używanie filtrów przeciwsłonecznych, unikanie słońca, spędzanie czasu w pomieszczeniach w godzinach 10-17, życie w dużych miastach, w których budynki blokują światło słoneczne. Wiek również wpływa negatywnie na syntezę wit. D dlatego u osób po 65 r.ż. obserwuje się zmniejszoną skuteczność syntezy skórnej. Prawidłowy poziom witaminy D jest niezbędny do zachowania zdrowia człowieka, bo m.in. pomaga utrzymać odporność, mocne kości, mięśnie i zęby. Dlatego z powodu czynników ograniczających wytwarzanie wit. D w organizmie, zaleca się osobom w wieku 19-65 lat, aby od września do maja pozyskiwały wit. D także ze źródeł innych niż światło słoneczne, czyli w formie suplementacji 1, natomiast, osobom po 65 r.ż. zaleca się suplementację wit. D przez cały rok. Udowodniono, że wit. D wspomaga działanie systemu immunologicznego, który jest pierwszą linią obrony organizmu przed czynnikami zewnętrznymi. Receptory wit. D znajdują się w makrofagach, komórkach dendrytycznych oraz limfocytach T i B, co dowodzi zasadniczej roli tej wit. w procesach odporności. Czasami w organizmie obserwuje się proces zwany „burzą cytokinową”. Cytokiny to białka, które są integralną częścią układu odpornościowego, pobudzają one inne komórki układu immunologicznego do określonych reakcji pozytywnych albo negatywnych. Właściwy poziom wit. D pomaga kontrolować aktywność tych komórek. Dlatego prawidłowy poziom wit. D w organizmie jest szczególnie ważny w okresie jesienno-zimowym, gdy spada liczba słonecznych dni i ekspozycja na słońce jest ograniczona.
Komentarze [0]