Suplement diety jest przeznaczony przede wszystkim dla osób z zaburzeniami metabolizmu węglowodanów (cukrzycą typu I i II) jako uzupełnienie stosowanej diety. Regularne stosowanie zmniejsza ryzyko przewlekłych powikłań cukrzycy. Ekstrakt z nasion kozieradki (Semen Trigonella foenum-graecum) zawiera alkaloidy, saponiny, błonnik rozpuszczalny oraz białko z dużą zawartością lizyny, tryptofanu i izoleucyny. Jest również bogatym źródłem łatwo przyswajalnych fitosteroli. Badania kliniczne wykazały, że preparaty zawierające ekstrakty z nasion kozieradki poprawiają stymulację wydzielania insuliny u osób z cukrzycą typu I i zmniejszają zapotrzebowanie na insulinę oraz obniżają trójglicerydy, cholesterol LDL oraz całkowity cholesterol. Eleuterokok - żeń-szeń syberyjski (Eleutherococcus senticosus) występuje we wschodniej Azji. W kłączach wykryto saponozydy - pochodne kwasu oleanolowego, syringinę, eleuterozydy I, K, L, M, glikozyd fitosterolu, kwas chlorogenowy, kumaryny, ligany. Ekstrakty z eleuterokoka wykazują działanie pobudzające OUN. Stosowane są w celu zwiększenia wydolności umysłowej i fizycznej oraz jako środki wzmagające odporność przy osłabieniu i przemęczeniu. Zawarte w ekstrakcie z eleuterokoka saponiny wykazują działanie hypoglikemiczne. Ekstrakt z bulwy cebuli (Allium Cepa) dostarcza m.in. związek APDS - allyl propyl disulfide - związek siarczkowy występujący w soku z cebuli, nadający jej charakterystyczny, ostry i piekący zapach. Badania kliniczne wykazały, że związek siarczkowy występujący w soku z cebuli, nadający jej charakterystyczny, ostry i piekący zapach. tzw. APDS (allyl propyl disulfide) wykazuje istotnie działanie hypoglikemiczne u zwierząt doświadczalnych oraz osób z cukrzycą. Łuski ryżu zawierają błonnik pokarmowy, który może spowolnić wchłanianie węglowodanów z przewodu pokarmowego. Ekstrakt z łusek owsa siewnego podany zwierzętom doświadczalnym, u których wywołano oporność insulinową, zmniejsza stres oksydacyjny, poprawia gospodarkę węglowodanową i lipidową. Kwas alfa liponowy poprawia komórkowy wychwyt glukozy oraz zmniejsza ryzyko neuropatii cukrzycowej.
Komentarze [0]